Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Lyxa till Sandefjordsåsen

En riktig god sås, det är Sandefjordsås. Vem som kom på denna sås, det vet jag inte, men Sandefjord i sig, det är en stad i Norge, närmare bestämt i Vestfold fylke. Denna sås, den görs med grädde, creme fraiche och smör samt att man brukar ha stenbitsrom i den. Men för att lyxa till den, så kan du med fördel byta ut stenbitsromen till löjrom. Du kan köpa via Löjromsexpressen, de levererar löjrom över i hela Sverige.

Ingredienser för att göra Sandefjordssås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche 38 %
  • 200 g smör
  • 1 tsk färskpressad citronsaft
  • stenbitsrom eller löjrom efter smak och tycke
  • gräslök efter smak och tycke
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Häll vispgrädden i en kastrull och värm upp och låt sedan vara på medelvärme.
Tillsätt créme fraiche och låt det smälta ner i grädden.
Lägg ner bitar av smör, lite i taget så det smälter i såsen. Låt det inte koka.
Ta av från värmen och tillsätt rom, så mycket som du gillar, hackad gräslök och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Servera varm till fisk eller på sparris.

Denna sås är supergod till laxpaket:

  • 400 g kallrökt lax, i skivor
  • 1 purjolök, skuren i grova skivor
  • 12 delikatesspotatisar, skrubbade och kokta
  • 50 g smör
  • 0,5 kruka dill, grovt skuren
  • salt
  • bakplåtspapper

Dela bakplåtspapperen på mitten. Vik varje papper som ett kuvert. Lägg åt sidan.
Smält smöret i en kastrull och lägg ner purjolöken. Låt koka mjuk på låg värme utan att löken tar färg i ca 10 minuter, häll bort överflödigt smör.
Skiva potatisen grovt och bottna paketen med potatis. Lägg kallrökt lax på potatisen sedan den smörkokta purjolöken och dill. Vik ihop paketet och fäst med en klädnypa av trä

Sätt ugnen på 200 grader. Gör sedan såsen.

Lägg paketen i en ugnsform. Tillaga i ugnen, ca 5 minuter.

30 Sep 2022