Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Gott med fisk på julbordet

Även om många förknippar julbordet med skinka, prinskorv och köttbullar, så är det inte fel att få in mer fisk! Även om många serverar sill i olika former så väl som gravad eller rökt lax och kanske lutfisk så finns det bra många fler rätter med fisk som passar ypperligt att ha på sitt julbord. För att få färskaste fisken, satsa då på fiskbil hemleverans, direkt till dörren!

Något som är fantastiskt gott att ha på julbordet, det är laxmousse! Här är ett bra recept:

Laxmousse

  • 150 g gravad eller rökt lax
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk pressad citron
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hackad gräslök
  • Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet. Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning. Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller frökex.

Testa annat än bara sill i jul

Sill i olika former, det är jättegott, så sett, men det är inte fel att äta annan fisk med! Här är ett supergott recept på torsk:

Koriander- och ingefärsgravad torskrygg

4–6 portioner

  • 1 ½ kg torskrygg med skinn
  • 2 msk rapsolja

Kryddblandning:

  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • Rivet skal och saft från 2 lime
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk hela sechuanpepparkorn
  • 1 msk korianderfrön
  • 1 knippe mynta, 30 g
  • 1 knippe koriander, 30 g
  • ½ dl havssalt

Gör så här:

Börja med kryddblandningen: Skala och finhacka ingefäran. Stöt alla kryddor och örter utom ingefära och havssalt i en mortel eller pulsa snabbt i matberedare. Rör ner ingefära, limesaft och -skal och havssalt och blanda.

Gnid in fisken först med olja. Jobba in kryddblandningen.

Lägg fisken med skinnet uppåt i en plastpåse. Förslut och låt stå i kylen i 36 timmar. Vänd påsen 3–4 gånger under tiden.

Ta ut, häll av spadet. Skär torsken i tunna skivor.

22 dec 2020