Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Elsäkerhet i uteköket

Att ha ett eget utekök hemma är inte fel. Många är vi som gärna stannar hemma i trädgården om sommaren och grillar. Många har även satsat på att bygga sig ett helt utekök. Men det gäller ju att se till att det är elsäkert!

Ofta sägs ju det att fukt och annat inte är så bra ihop med el och det är ju sant. Men ser man till att satsa på rätt sorts maskiner, som är avsedda att vara ute samt att man även ser till att ansluta dem till skyddsjordade uttag som har en jordfelsbrytare, så gör man rätt. För att få till elinstallationen, så kan det vara lämpligt att anlita en elektriker i Skövde om det är där man bor.

Skydda mot regn och fukt

Dels ska du kontrollera att dina elapparater i ditt utekök är avsedda att användas utomhus. De ska vara CE-märkta samt att de ska även ha rätt IP-klass. Om du har det i en inglasad altan, så är det ju bra då de inte riskeras att utsättas för regn. Men det räknas då inte heller till att vara utomhus. Är elapparaterna godkända för användningen och uteköket finns under bar himmel kan ett enklare tak, som exempelvis ett partytält, ändå utgöra ett regnskydd som kan förlänga livslängden och ge en säkrare funktion för utekökets elanläggning.

Eluttag och elapparater som får användas ute eller i fuktiga miljöer är märkta med de här beteckningarna:

  • IPXI = Droppskyddat
  • IPX3 = Strilsäkert
  • IPX4 = Sköljtätt

 

29 Jan 2022