Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Viktigt att få i dig järn

Järn är ett nyckelnäringsämne som säkerställer korrekt tillväxt och funktion av kroppen och främjar produktionen av proteiner som transporterar syre och reglerar cellutvecklingen.

Det är nödvändigt att konsumera tillräckliga mängder järn i din kost för att bevara kroppsfunktionerna. Om du misslyckas med det kan du utveckla en järnbrist, vilket kan resultera i ett tillstånd som kallas anemi. Överväg därför att lägga till följande matkällor i din dagliga kost för att hålla dina järnnivåer i schack.

  • Rött kött
  • Gröna bladgrönsaker, som spenat och kål
  • Spannmål
  • Baljväxter, såsom linser, bönor och ärtor

Du kan även använda dig av ett järntillskott om du vill.

Vad är järn bra för?

Du kanske funderar på vad är järn bra för? Här är fem saker det är bra för:

Förbättrade energinivåer

Järn är ansvarigt för att transportera syre till dina muskler och hjärna. Om du inte konsumerar tillräckligt med järn i din kost kommer din kropps energianvändande effektivitet att påverkas. Järn hjälper till att förbättra fokus och koncentrationsnivå, minskar irritabilitet och förbättrar uthålligheten.

Förbättrad atletisk prestation

Rätt järnintag är särskilt viktigt för individer som leder en aktiv livsstil, eftersom det ökar atletisk prestation.

Boostar immunförsvaret

Järn spelar en stor roll för att stärka ditt immunförsvar. Det kan förebygga och behandla olika hälsotillstånd. De röda blodkropparna som den producerar är viktiga för att reparera vävnads- och cellskador och därmed förhindra ytterligare problem. Hemoglobin i de röda blodkropparna stärker också ditt immunförsvar och ser till att det fungerar på optimala nivåer.

Förbättrar kognitiv funktion

Din hjärna kräver järn för att fungera korrekt, eftersom den kräver syresatt blod för förbättrade kognitiva funktioner. Järn främjar blodflödet i hjärnan, hjälper den att skapa nya nervbanor för att förhindra kognitiva komplikationer, såsom demens och Alzheimers sjukdom. 

Främjar lugn sömn

Upplever du ofta att du inte kan somna på natten trots att du är trött efter en lång dag på jobbet? Tja, du kanske har järnbrist. Innan tillståndet tar dig ur händerna och blir skadligt för ditt välbefinnande, börja införliva järnrik mat i din vanliga kost för att inte bara somna lätt utan också njuta av en djup återställande sömn varje natt.

23 Feb 2023