Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Bli en bättre kock

Det är inte fel att läsa matnyttig information och andra artiklar för att lära sig nya saker. Idag tänkte jag dela med mig av lite tips på hur du kan bli en bättre kock, även om du bara lagar mat hemma i ditt eget kök. Många duktiga proffskockar brukar dela med sig av samma tips jag ska ge er.

Först och främst, se till att lära dig enstaka rätter men det ordentligt. Det är dumt att försöka lära sig allt för många för då blir det halvbra.

En anna viktig sak är att ha bra knivar och se till att de vässas! Vassa knivar minskar risken för olyckor och gör det ännu roligare att laga mat. Utöver det är det bra att öva på knivtekniken. ämnstora och jämnt skurna bitar är inte bara snyggare på tallriken, de beter sig dessutom likadant och blir klara lika fort när du tillreder dem.

Fler bra tips

Se till att göra som proffsen med "mise en place", som uttalas "miz ån plass". Det handlar då om att  ta fram, mät upp, skala, hacka och organisera alla råvaror i skålar vid din arbetsplats. Under själva tillagningen ska du inte behöva röra dig från spisen förutom när du tvättar händerna eller tömmer vattnet ur en kastrull.

Se till att alltid hålla rent under tiden du lagar mat. Kaos i köket blir kaos i huvudet!

Lär dig balansera smakerna i maten med hjälp av salt och syra (citronsaft, vinäger, med flera) och var inte rädd för att salta! Investera i fint havssalt utan tillsatt jod samt havssalt. Använd alltid nymalen peppar 

Du får inte heller glömma att använda olika texturer. Det är inte fel att ha krispig sallad mot krämig ost, frasig potatis mot len bearnaise, kall glass mot het choklad.

Det är även värt att investera i en termometer samt använda den! Det är klart det går att gå på känsla, men kött blir bäst genom rätt temperatur och det är enklare att få det rätt med hjälp av en termometer. 

Förhoppningsvis ska dessa tips ge dig det du behöver för bli bättre i köket.

12 Jan 2021