Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Staffanstorps Gästis

I Staffanstorp finns ett väldigt trevligt gästgiveri som jag besökte när jag var i krokarna förra året i jultider. Kanske var det julens magi som gjorde stället så inbjudande, eller så är det bara mysigt alltid (vilket jag tror). Som alternativ till en vägkrog i juletider; eller om du ska bjuda på julbord i Malmö, eller julbord i Lund med omnejd så tycker jag att Gästis i Staffanstorp är ett superalternativ. 

Utrusta bilen rätt för vinterkörning

Visst är julen magisk. Visst, vintern innebär ofta strul på vägarna, det är jag - som ofta är ute och kör - den första att skriva under på. Man kan inte alltid förutspå väder och väglag, men man ska se till att vara väl förberedd på det värsta. Bra vinterdäck sedan skiftet oktober/november; varma filtar och hållbar nödproviant i bilen; ficklampa och extra batteri till mobilen samt nödvändiga verktyg och redskap för att skotta och gräva. Sist, men inte minst: en bra karta med de bästa vägkrogarna markerade. Man vill ju kunna njuta av vintern med sitt mysiga mörker och gnistrande snö - men det kan man bara om man är väl förberedd.

Mer kaos ju längre söderöver man kommer

Snökaos brukar vara värst i de områden som inte är så vana vid snö - ju längre söderöver, desto mer kaos vid riktigt vinterväder. Sedan händer det förstås att vintern i Skåne blir helt utan snö och is, men man förlorar inget på att vara förberedd. Det är bra att minnas halkkörningens regler också, så man undviker panik om man börjar glida med bilen. 

1 Dec 2016