Vägen till körkortet
Vägen till körkortet, det innehåller flera moment så väl som flera obligatoriska delar. Om du vill lyckas med att ta ditt körkort, så kan det vara bra att planera väl, samt se till att göra din utbildning med teori och körning, varvat med varandra.
Det du ska börja med, det är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen. Innan du har det, så får du inte köra. Med din ansöka ska du skicka in synintyg.
Med ett körkortstillstånd klart kan du börja övningsköra. Det via trafikskola, via intensivkurs eller med en godkänd handledare. Du och din privata handledare måste gå en introduktionsutbildning för att få öva tillsammans.
Viktigt med teori och praktik
Du bör varva din körning med att plugga in all teori. Det ger dig en bättre förståelse för hur det fungerar ute i trafiken. Det är rätt smart att kombinera privat teoriutbildning och övningskörning med teorilektioner och körning på trafikskola.
I en utbildning ingår det även riskutbildning. De brukar kallas för riskettan och risktvåan. Dessa två delmoment är obligatoriska att genomföra. Riskettan är teori som tar upp bland annat trötthet, droger och alkohol i relation till risker och bilkörning. Risktvåan är även känd som halkbanan. Den omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden som exempelvis halt väglag.
Teoriprov och körprov
När du känner dig redo, så är det dags att boka in dig för att göra teoriprovet och körprovet. Du börjar alltid med att göra teorin, då den ska vara godkänd före du kan göra uppkörningen. När du klarat av båda, så har du ditt körkort!