Vägkrogar

Mysiga vägkrogar

Vardagsmat som passar både stora och små i familjen

Äta ute är ju trevligt att göra ibland, men som småbarnsfamilj kan det bli för dyrt att göra det varje dag. Men hur gör man för att få bra matinspiration för vardagens middagar? Allt som oftast tjoar barnen och frågar vad det blir för mat. Du är trött efter jobbet, kanske även tränat eller gjort ärenden. Då kan det lätt bli halvfabrikat man ställer fram. Men det är inte ett måste, med lite planering och framförhållning går det att få ihop vardagen och maten med.  Extra bra om man kan involvera barnen i planeringen, så att de får vara med och bestämma. När man gör en planering är det dessutom smidigt att samtidigt skriva en inköpslista för veckohandlingen.

Att hitta inspiration

Att ens hinna med att hitta inspiration till ny mat i en småbarnsvardag kan ge stresspåslag. Men vet ni, det måste inte vara kulinariska läckerheter varje dag, sänk ribban helt enkelt. Det är smart att ha ett par rätter att återkomma till, gärna sådana du vet att dina barn vill äta. Även recept som inte är så svårlagade är bra att ha på lut. Skriv en lista på bra mat att laga, som du vet går snabbt och som alla äter. 

Om du behöver inspiration, testa helt enkelt att t söka på den huvudingrediens som du tänkt att använda dig av på google. Exempelvis köttfärs+recept. Det kommer ofta upp en massa bra förslag. 

Underlätta vardagsmaten

Gör en matlista för veckan, och skriv samtidigt en inköpslista utifrån vad som redan finnas hemma och vad som behöver handlas. Välj mat som går snabbt att laga och som barnen äter i alla fall något av. Komplettera med en god sallad till er vuxna, eller gör två olika smaksättningar.

Ett annat bra tips är att handla matvarorna på nätet eller beställ en färdig matkasse. Sen är det inte fel att ha något lättlagat alternativ i frysen. Det kan vara allt från färdiga köttbullar, fiskpinnar till storkok du lagat på egen hand och fryst in. Det är smart just att göra storkok så att det finns mat att äta när det blir för lite tid över.

12 Dec 2020